Musik för vilda tillfällen

Vi har tidigare tipsat om musik för resan och träningspasset. Nu ska vi tipsa om musik för helt andra livssituationer. Det här är musik som passar när festen befinner sig på höjdpunkten, när du kör bil väldigt fort eller när du är arg. Musik för vilda tillfällen helt enkelt.

Search and Destroy – Iggy & the Stooges

Frontade av en ung Iggy Pop levererade the Stooges 1973 vad som förmodligen är den ultimata skivan att spåra ur till. Det kickar igång direkt med ett av tidernas mest röjiga titelspår.

Ill Communication – Beastie Boys

Om det finns någon låt som verkligen får en att bara vilja hoppa runt kaosartat så är det Sabotage från detta album som Beastie Boys släppte 1994.

Ace of Spades – Motörhead

Ace of Spades behöver ingen närmare introduktion. Ett epos till att leva snabbt och hårt, utan en tanke på morgondagen. Bland rockens alla frontmän var Lemmy förmodligen en av dem som allra mest personifierade sitt bands musik.

Live at the Star Club – Jerry Lee Lewis

På en och samma gång tidernas bästa liveplatta och en bortglömd pärla. Inspelad i Hamburg 1964 när Jerry Lee Lewis kommersiella storhetstid var passerad. Tidningen Rolling Stone formulerade det bäst: det här är inte ett album, det är en brottsplats.

Reign in Blood – Slayer

Bandet som la till speed framför metal och födde en helt ny musikgenre. Låtarnas ämnesval är varken mysiga eller välkomnande, men för den här listans syfte passar det förstås alldeles utmärkt. Det ska tilläggas att den här plattan kanske passar som bäst om man känner sig arg snarare än på festen.

Let it Bleed – Rolling Stones

En av albumhistoriens bästa tårtbilder på omslaget (konkurrensen är i och för sig knappast stenhård). Öppningsspåret Gimme Shelter signalerade 60-talets slut och en ny era av kaos bortom det gångna decenniets förhoppningar om en ny tid av fred och kärlek.

Teenage Head – Flamin’ Groovies

Precis som Live at the Star Club är det här ett album som är oförtjänt bortglömt. Tänk ett amerikanskt Rolling Stones och du hamnar ganska nära hur det här albumet låter. Flamin’ Groovies är rockhistoriens mest välbevarade hemlighet.

Highway to Hell – AC/DC

Vad vore den här listan utan AC/DCs stabila gung? Få band kunde förvalta ett stadigt trumkomp på samma solida sätt som den här kvintetten från Australien. Highway to Hell är deras självklara höjdpunkt, förstås med originalsångaren Bon Scott bakom mikrofonen. Tyvärr sångarens sista.

Leave a Reply

mts_schema