Fördelar med att lära sig ett instrument

De flesta uppskattar att lyssna på musik. En ännu bättre känsla är att på egen hand kunna skapa musik. Något som väldigt få ångrar är att de la ner tid på att i sin barndom lära sig spela ett instrument. Desto fler ångrar däremot att de inte tog chansen eller slutade för tidigt. Var man än befinner sig i livet är det dock aldrig för sent att börja spela.

Det som krävs är ett bra instrument av passande kvalitet samt helst en lärare som kan hjälpa till en början. Oavsett om man är fem år eller över tio gånger så gammal kommer många fördelar med att börja musicera på ett instrument.

Det ger personlig utveckling

Att spela ett instrument bra är sannerligen inte en förmåga som man bara tilldelas. Alla duktiga musiker har lagt ner tusentals timmar i övningsrummet för att komma till den tekniskt och musikaliskt mycket skickliga nivå de befinner sig på. Den som har blivit bra på ett instrument har tillägnat sig en respekt för hur mycket hårt arbete det krävs för att bli bra på något. Man har samtidigt lärt sig att uppskatta det hårda arbetet, finna glädje i det, och kunna motivera sig själv att fortsätta genom att blicka mot framtida mål. Man växer som person när man inser att man faktiskt klarar av att på egen hand skapa vacker musik, lika skimrande som till exempel dekoration till en babyshower eller något annat i klara, livfulla färger.

Det ger god träning för hjärnan

När man övar på ett instrument aktiveras många delar av hjärnan. Flera olika intryck, både från hörseln, synen och känseln, måste samordnas. Hjärnan måste hela tiden vara koncentrerad och fokusera på att spela rätt toner och att göra det så bra som möjligt. Dessutom måste kopplingen mellan hjärnan och kroppen fungera så bra som möjligt för att fingrarna ska göra det hjärnan vill. Hjärnan får ordentlig motion. Den som övar på ett instrument lär sig dessutom att minnas saker utantill, som till exempel hur ett stycke går. Dessutom övar man på att kunna hålla koncentrationen vid maximalt fokus under längre perioder, något som kan vara en utmaning.

Det är socialt

Den som spelar ett instrument kommer efter ett tag vara så bra att den till exempel kan gå med i en orkester eller ensemble. Då får man ofta träffa och lära känna nya spännande människor. Som grupp förs man nära samman om man under en längre tid jobbar mot ett gemensamt uppsatt mål. Man får gemensamma erfarenheter och kan stötta varann i motgångar.

Den som har ett instrument och kan spela på det kommer också kunna både imponera på och glädja många andra med sitt spelande.

Leave a Reply

mts_schema