Bert Karlsson – dansbandskungen

Entreprenör, förläggare, skivbolagsdirektör och politiker. Bert Karlsson, eller ”Skara-Bert” som han också kallas är en person med många strängar på sin lyra. Bert, född 1945 i Skaraborgs län, började redan i tidig ålder att göra affärer. Redan när han var 25 drev han en livsmedelsaffär i centrala Skara med närmare 20 anställda. Sedan 1967 är han gift med Britt-Marie. Paret har två barn tillsammans, Joakim född 1968 och Johanna född 1978. Bert Karlsson har även en TV-karriär bakom sig då han på 80-talet, bland annat var programledare för debattprogrammet ”Oförutsett” tillsammans med Jörn Donner och Kristina Lugn.

Namnet ”Skara-Bert” fick Bert i samband med att öppningen av hans nöjesfält ”Skara Sommarland”. Nöjesfältet är byggt i ett före detta grustag vid Axevalla Travbana öster om Skara. Parken hade inledningsvis närmare 800 000 besökare per år vilket gjorde den till en av Nordens största turistattraktioner. 1993 förlorade Bert kontrollen över Skara Sommarland, detta efter hot om konkurs. Bert Karlsson har också under många år varit verksam som skivbolagsdirektör där han varit med och ”vaskat fram” några av Sveriges mest kända artister bland annat Vikingarna och Carola. Vill man så kan man köpa ljudböcker med Bert Karlssons biografi, till exempel ”Bert Karlsson- Så blir du miljonär”.

Mariann Grammonfon AB

1972 grundade Bert Karlsson skivbolaget Mariann Records (kom sedan att byta namn till Mariann Grammofon AB) vilket kom att ligga bakom bland annat musik talangprogrammet ”Fame Factory”. En artist som blev upptäckt via detta program var artisten Jessica Andersson som i början på 2000-talet utgjorde duon ”Fame” tillsammans med Magnus Bäcklund. Fame var med och tävlade i Melodifestivalen både 2003 och 2004. De vann tävlingen 2003.

En politiker

Men, Bert har inte bara varit en entreprenör och skivbolagsdirektör. 1991 bildade han tillsammans med Ian Wachtmeister det nyliberala, konservativa och högerpopulistiska partiet Ny demokrati. Partiet var representerat i Sveriges Riksdag 1991-1994, men begärdes i konkurs är 2000. Partiet bildades som ett skämt, där Karlsson och Wachtmeister kom att omnämnas i media som ”Greven och betjänten”. Partiet kantades av skandaler bland annat på grund av en rad kontroversiella och felaktiga uttalanden om invandrare och flyktingpolitik. 1995 valde Bert Karlsson att lämna partiet.

Bert in i politiken

I början på 2018 meddelade Bert Karlsson att han ger sig in i politiken igen. Han kommer att vara en av personerna i partiet ”Skara framtid” som satsar på fullmäktige i höst, dock har han sagt att han inte kommer att ställa upp som partiledare. Bert Karlsson säger också att han har hittat en gemensam hjärtefråga med KD.

Den evige nöjesprofilen och företagsledaren Bert Karlsson har alltså varit politiskt aktiv i omgångar. Det återstår nu att se om han kan sätta Skara på kartan igen, som han i nuläget anser styrs av en ”främlingslegion”. Bert har också meddelat att han kommer att följa med på KD-ledaren Ebba Busch Thors vårturné då han anser att KD är ett parti som har potential att komma upp till närmare 25%, istället för de 4% som råder idag. Bert kommer bland annat att ställa upp med kluriga frågor och utmana KDs partiledare publikt.

Leave a Reply

mts_schema