Alla kan spela ett instrument

Det är många personer som skulle vilja spela, men som inte kommer från hem där man spelade ett musikinstrument eller de som tror att de är omusikaliska och inte kan spela. Fel – om du drömmer om att spela ett musikinstrument ska du satsa på drömmen!

Börja spela

Att börja spela ett musikinstrument innebär mer än att bara ”spela”. Det innebär att du gör något nytt som också kommer att berika ditt liv på många sätt, både musiken och de nya vännerna. Musik är nämligen gemenskap. Det är som att äta årets julbord i Stockholm hos O’Learys – du får så mycket mer än bara mat, du får en helhetsupplevelse med mycket gemenskap! Det är många som börjat spela ett musikinstrument och insett att de inte bara fått en hobby, de har fått ett ny livsstil.

Alla kan spela!

Först och främst, bara för att du inte tycker om att sjunga eller inte tycker att du sjunger bra, betyder det inte att du är omusikalisk eller inte kan spela ett musikinstrument. Alla medlemmar i band och orkestrar sjunger inte. Det finns musiker som aldrig sjunger, de spelar bara. För det andra, basera inte din musikaliska förmåga på hur du gillade musiklektionerna i skolan. Då var du ett barn och det finns mycket som spelar in hur vi uppfattar en situation som beror på läraren, musikstilen, rädsla att göra bort sig inför kompisar eller andra problem i livet. Om du aldrig klarade av ett ta ett bra ackord på gitarren när du var en tafatt trettonåring, betyder det inte att du som vuxen inte kan spela saxofonsolon som får dina grannar att nästan vilja bjuda dig på nybakade kanelbullar!

Hitta rätt musikinstrument

För att börja spela måste du hitta rätt instrument. Som vuxen bör du satsa på det musikinstrument som du drömmer om, men samtidigt lyssna på mer erfarna musiker för att inte göra det för svårt för dig. Ett tips är att gå till en musikaffär och be om hjälp. Köp inte ditt instrument på nätet, särskilt inte om du saknar kunskap om olika instrument och inte vet vad du ska leta efter. Om du drömmer om att spela barytonsaxofon, ska du självklart satsa på att köpa en saxofon och inte en klarinett. Däremot bör du lyssna på personalen i musikaffären. Troligtvis kommer de att föreslå dig att börja med den mer lätthanterliga altsaxofonen, som är den vanligaste nybörjarsaxofonen. Då är det klokare om du börjar med en altsaxofon och sedan, när du kan spela saxofon, satsar på att köpa en bättre barytonsaxofon.

Det finns en mängd musikinstrument att välja mellan och även lite ovanligare instrument som harpa, kontrabas, viola eller cittra. På Youtube kan du lyssna på en mängd instrument. Ett tips är att söka på en känd låt som ”Fly me to the moon” och höra den spelas på en mängd olika instrument. Din tanke var kanske att börja med trumpet, men plötsligt upptäcker du flygelhornen med dess lite mjukare blåsljud!

Leave a Reply

mts_schema