Från LP till digital musik

Tekniken vi använder för att lyssna på musik har förändrats minst lika mycket som musiken själv förändrats mellan årtiondena. Sättet att lagra musik har minst sagt sett olika ut, men det runda ”skiv” formatet har varit med oss längst. Den klassiska grammofonen uppfanns redan i slutet av 1880-talet av Emilie Berliner och det kom att dröja enda till 1950-talet innan magnetbandet gjorde de runda skivorna sällskap. Det runda skivformat tog dock rejäl revansch på kassetterna då CD-skivan tog över hela marknaden i slutet av 1980-talet och konkurrerade ut även LP-skivan. Men vi backar bandet en smula.

LP-skivan

Vinylskivan med en diameter på 30 cm ersatte de mer ömtåliga ”stenkakorna” och i början var nästan alla LP-skivor samlingsalbum. Skivornas storlek tilltalade även andra uttrycksformer hos artisterna som började utnyttja de rymliga omslagen till att presentera olika teman och konstnärliga idéer. Fram till slutet av 1980-talet var LP:n det mest sålda formatet för musik. Även idag finns en stor marknad för LP-skivor och många hävdar att det bästa ljudet återfinns just på vinylen. Många tycker också om att kunna ”bläddra” fysiskt mellan de stora skivorna ställda i en typisk LP-back.

CD-skivan

Den betydligt mindre CD-skivan tog över marknaden helt i början på 1990-talet och kunde framförallt erbjuda ett mindre svajigt ljud. Omslagen blev mindre med det mindre formatet och istället började man fokusera på att få fram kristallklara produktioner. CD-skivans högre tålighet för störningar vid uppspelning, gav ljudet helt nya möjligheter. En CD-skiva kunde även rymmas i en jackficka eller i en handväska inte större än sminket ifrån highlighter och kunde ställas i en hylla på samma sätt som pocketböcker. Cd-skivan hade också en stor betydelse för lagring av datafiler till datorer och CD-brännarna gjorde det möjligt för privatpersoner att lagra fram tills dess, imponerande stora datamängder på en skiva.

Digital musik

I och med internets framgångståg hamnade behovet av att använda CD-skivor som lagring för musik allt längre bort och det relativt höga priset för skivorna gjorde att nedladdningen av musik ökade markant. I oktober 2008 lanserades en tjänst som gav användarna möjlighet att lyssna på strömmad musik över internet, och sedan 2015 är Spotify världens största musiktjänst. Över 80 % av världens musiklyssnare använder Spotify och olika avtal med musikindustrin gör att ny musik ständigt finns tillgänglig. I en gratisversion spelas reklam upp i intervaller mellan låtarna, och på så sätt ”betalar” lyssnaren för musiken som strömmas.

Lagringstekniken för musik har ändrats väldigt mycket de senaste 100 åren och säkerligen också varit med och påverkat musikerna, när de skapat musiken. Vilket format som ger den bästa återgivningen av musik, har nog lika många svar som ”experter” och i slutändan är det nog mest en fråga om smak.

Leave a Reply

mts_schema