Lyssna på musik när du reser

De allra flesta har någon gång suttit på ett tåg, en buss eller något annat transportmedel och önskat att tiden kunde gå fortare, så att man snart var framme. Det kan handla om allt från den dagliga pendlingen in till jobbet till en riktigt lång flygning. Något som får tiden att gå snabbare, eller i alla fall får resan att bli mer njutbar, är att lyssna på musik som man tycker om. Det är därför alltid en bra idé att ha med sig ett par hörlurar och sin favoritmusik när man ger sig iväg hemifrån.

Att lyssna på musik när du reser på tåg eller buss har också en annan stor fördel, nämligen att det hjälper till att stänga ute ljuden från de som sitter runt omkring. Många vill passa på att använda tiden de tillbringar på resande fot med att jobba eller göra något annat produktivt, och detta kan försvåras av distraktioner som att någon talar i telefon högljutt, att ett barn skriker eller att någon prasslar med påsar. Det finns tusentals potentiella distraktioner i kollektivtrafiken, och med ett par bra hörlurar och musik som man tycker om kan man stänga ute alla distraktioner och koncentrera sig på att få jobbet gjort istället. Om man inte har ett jobb, men gärna skulle vilja ha något att arbeta med på tåget, kan man istället använda restiden till att titta på jobbannonser – då använder man ändå tiden till något produktivt. Man kan till exempel leta efter jobb på Ledigajobbsverige.se.

En tågresa eller bussresa kan dock även vara ett bra tillfälle att inte göra något produktivt en stund, utan bara sitta och göra ingenting. Många har idag problem med stress i sin vardag, och genom att ta tillvara på restiden för att meditera eller inte tänka på något särskilt alls kan man lindra den stressen något. Att lyssna på musik har visat sig minska stresshormonet kortisol i kroppen, varför det alltså är särskilt bra att lyssna på musik när man vill slappna av.new-york-1490250_960_720

Hur gör man då för att ta med sig sin musik på ett smidigt sätt när man är på resande fot? De allra flesta använder idag sin mobiltelefon som portabel musikspelare, vilket har flera fördelar. Dels kan man vara ganska säker på att man alltid har den med sig, eftersom de flesta aldrig lämnar hemmet utan sin mobil numera. Dels betyder det att man inte behöver släpa med sig ytterligare en apparat i väskan (till exempel en mp3-spelare). Det finns flera sätt att få tillgång till musik i sin mobil. Man kan till exempel köpa låtar som mp3-filer via den multimediabutik som hör till telefonens operativsystem. En annan lösning är att prenumerera på en streamingtjänst för musik. Båda lösningarna har sina fördelar och nackdelar. I det förstnämnda fallet kan man till exempel flytta musikfilen fritt mellan olika enheter, och man är inte beroende av att vara uppkopplad för att lyssna på musik eftersom filen finns lagrad i mobilen. När man streamar musik äger man egentligen aldrig musiken, utan har bara tillgång till den via tjänstens egen plattform. Många liknande tjänster har dock ett ”offline-läge” som gör att man i större eller mindre utsträckning kan lyssna på musik offline ändå (till exempel genom att man under en begränsad period kan ladda ned vissa spellistor till mobilen).

Leave a Reply

mts_schema