Julmusik – nutid och dåtid

Julen är en period på året som många av oss tycker om. Det är en mysig tid och inte minst är den väldigt stämningsfull. Med hjälp av dofter, pepparkakor, mysig belysning och annat skapas den här stämningen. En annan i hög grad bidragande faktor till den mysiga stämningen är julmusiken. Det finns ett stort utbud av julmusik – såväl gamla klassiker som mer moderna låtar – och varje år släpps något eller några nya julalbum när årstiden närmar sig. Här kan du läsa lite mer om både klassiska och nyare jullåtar inför den kommande julen.

En snöig jul

Inget är väl mysigare än att tända levande ljus, ta på sig en jultröja, koka en kopp te och avnjuta det tillsammans med pepparkakor? Givetvis ska det också stå på julmusik i bakgrunden för att maximera stämningen. Vilken sorts julmusik väljer du? Många föredrar gamla klassiker, och mycket riktigt finns det många sådana som håller än idag. Några exempel är White Christmas, All I want for Christmas is you, Jingle Bells, Santa Claus is coming to town och Happy Xmas (War Is Over). Bland svenska låtar som kan kallas för klassiker finns idag Tänd ett ljus, Mer jul, O helga natt och Det strålar en stjärna med flera. Många av dem finns i flera olika versioner.

Det finns också många nyare jullåtar som kan vara minst lika bra som äldre sådana. Många populära band väljer till exempel att släppa julalbum. EMD, Molly Sandén och Mauro Scocco är exempel på svenska band och artister som under senare år har släppt julskivor. På den internationella fronten hittar vi namn som Kelly Clarkson och Taylor Swift. Om du vill blanda gammalt och nytt kan du enkelt sätta ihop en egen lista med dina favoriter bland jullåtar som finns på Spotify och sedan spela listan på Shuffle under hela julen.

En bild med text

Precis som inom andra områden av musik kan man tjäna ordentligt med pengar på att skapa populära jullåtar. Mariah Carey har tjänat rejält med pengar på sin klassiker All I want for Christmas is you, som än idag spelas runt om i världen under varje jul, och som många än idag väljer att spela in covers på. Den blev med andra ord en riktig hit och dessutom en klassiker.

Leave a Reply

mts_schema