Bästa dansmusiken

Man kan lyssna på musik i nästan alla situationer i vardagen – på jobbet, på träningen, på bussen – men det är när det är helg som musiken verkligen kommer till sin rätt, när man har möjlighet att gå ut och dansa till den (eller stanna hemma och dansa till den!). Men vilken är egentligen den bästa dansmusiken?

silhouette-767990_960_720Det är en omöjlig fråga att svara på, eftersom vad som är bra musik och inte är subjektivt, och alla har en egen åsikt om vilken som är den bästa dansmusiken. Men det går kanske ändå att få en indikation genom att till exempel hålla omröstningar – låtar som väldigt många tycker är bra dansmusik måste ju i alla fall räknas till den bästa dansmusiken? Så tänkte kanske programledarna i radioprogrammet Förmiddag i P4, som tog hjälp av sina lyssnare för att skapa en lista över världens bästa discolåtar. Lyssnarna fick lämna förslag på låtar som de själva tyckte var de allra bästa discolåtarna, och programledarna sammanställde en lista med de vanligaste förslagen. På den listan hittade man bland annat ”YMCA” med Village People, ”Funky town” med Lipps Inc., ”Knock on wood” med Amii Stewart och ”Born to be alive” med Patrick Hernandez.

Idag är det dock inte disco som man i första hand hör på nattklubbarna, utan housemusik. House har visserligen sin grund i soul och disco, men har ett modernare, elektroniskt sound. Typiskt för musiken är också ett stadigt basdunk i 4/4-takt.

Takten är viktigare än många tror för att skapa en riktigt bra danslåt. En faktor som spelar in på en låts dansbarhet är nämligen dess BPM. BPM står för ”beats per minute”, det vill säga taktslag per minut, och är med andra ord ett mått på låtens tempo. För att en låt ska kännas bra att dansa till måste dess BPM ligga på en lagom nivå som är naturlig att röra sig till – om tempot är för långsamt eller för snabbt går det inte att dansa i takt till musiken. Majoriteten av all modern musik har en BPM mellan 60 och 150, och en perfekt danslåt bör ligga på mellan 120 och 130 BPM.

Om du känner att du blivit peppad av att gå ut på stan och dansa efter att ha läst om alla dessa danshitlåtar, men du har ont om pengar och löning inte är förrän nästa helg, kan en lösning vara att ta ett snabblån på Mobillån. På det sättet kan du gå ut och skaka rumpa till dansmusik när du har lust för det, och sedan betala tillbaka lånet helgen efter när lönen kommer.

Leave a Reply

mts_schema