När kan det vara olämpligt att lyssna på musik?

Musik kan förgylla vardagen och göra även de tråkigaste aktiviteterna mer spännande att utföra. Är man en musikälskare är det helt enkelt ett måste att alltid ha någon musik på i bakgrunden av sitt liv. Idag är det dessutom lättare än någonsin förr att bära med sig sin favoritmusik och lyssna var man än befinner sig. Teknologin låter oss nå miljoner med olika låtar och artister genom mobilen eller datorn. Genom att plugga in hörlurarna kan vi skapa vår egen värld där musiken vi har valt blir soundtracket till vårt liv. Finns det egentligen något tillfälle då det inte passar att lyssna på musik? Det gör det faktiskt och det är kanske inte något som man alltid tänker på. Ibland kan det till och med vara farligt att lyssna på musik, medan det andra gånger helt enkelt är olämpligt. I den här texten får du reda på mer om det.

I det offentliga rummet

Att lyssna på för hög musik i det offentliga rummet är aldrig en bra idé eftersom det är antisocialt och respektlöst mot andra människor som också har rätt att vara där. Tyvärr ser man fler och fler människor som inte respekterar att det offentliga rummet inte ska fyllas med någons personliga musiksmak. Självklart har man dock lov att lyssna på musik om man använder hörlurar, var man än befinner sig. Det är dock få hörlurar som inte släpper ut lite ljud och det kan därför vara en fin gest att sänka volymen lite ifall man sitter nära bredvid någon, som till exempel på bussen eller tåget. Använder man hörlurar är det viktigt att de är av god kvalitet, för det kan sluta väldigt illa om man inte är försiktig med vad man stoppar i öronen. Det är även viktigt att ta pauser från hörlurarna så att hörseln får vila med jämna mellanrum. Lyssnar man på hög musik flera timmar om dagen utan att pausa kan man i värsta fall få tinnitus.

När extra uppmärksamhet krävs

Det är mycket viktigt att alltid vara uppmärksam på det som sker runt omkring en, speciellt om man är ute och går på trafikerade vägar eller springer i joggingspåret på kvällarna. Att lyssna på musik kan i värsta fall vara distraherande vid tillfällen då man verkligen bör vara uppmärksam. Man kanske väljer att bära en Reflexväst med tryck för att synas i mörkret, men ibland räcker inte det när man inte kan höra olika faror. Tyvärr är risken att bli överfallen i joggingspår och andra ensliga områden större om man har hörlurar i öronen. Då ser förövaren att man inte är fullt uppmärksam och att man inte kommer att höra när de springer fram till en. Då och då kan de även använda hörlurarna till sin fördel genom att tag tag i dem och dra en till sig. Lyssna därför inte på musik vid dessa tillfällen, utan njut istället av dina favoritlåtar på rätt plats och tid.

Leave a Reply

mts_schema